Produsent

Marqués de Murrieta

Riojas eldste vingård

Marqués de Murrieta er et av de mest prestisjetunge vinhusene i Spania med en historie som går helt tilbake til 1852. Dette er faktisk den eldste vingården i Rioja som fortsatt er i drift. Det er familien Cebrian-Sagarriga som eier Marqués de Murrieta, og deres historie som vinprodusent går enda lenger til bake; helt siden 1511 har de eid Pazo Barrantes i Rias Baixas. Men nå om Marqués de Murrieta:

Marqués de Murrieta kjøper ingen druer fra andre, noe som er unikt i Rioja. De bruker også alt de dyrker selv, og blant vinmarkene de dyrker er den kjente vinmarken Ygay. Dagens eier, Vicente Dalmau Cebrian-Sagarriga, Greven av Creixell, er veldig opptatt av familie og tradisjoner. Han sier: «Vin er som et menneske – det fungerer best når det er en del av en familie og ikke en del av børsen».

Marques de Murieta ønsker typeriktige, sødmefulle og elegante viner. Aldersgjennomsnittet på stokkene i vinmarkene er 35 år, fordelt på de fem røde druene Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Garnacha og Cabernet Sauvignon. Alle druene er gjæret for seg, for så å bli blandet og lagret i 21 måneder på amerikanske eikefat. 1,3 millioner flasker er Murrietas totale produksjon, fordelt på fire forskjellige viner. Den største vinen er Murrieta Reserva, som utgjør 85% av total produksjon.

Faren til Vincente Dalmau døde alt for ung, bare 46 år gammel, av hjerteinfarkt. Vincente Dalmau ønsket da å lage sitt eget prosjekt, og det resulterte i vinen Dalmau, som i tillegg til de spanske druene, har en andel cabernet sauvignon av 56 år gamle stokker. Siden vinmarkene er så gamle, får de lov til å bruke cabernet, ellers hadde det ikke gått i forhold til vinlovene for Rioja. 20.000 flasker Dalmau blir laget i de beste årgangene, første gang i 1994. Vinen lagres i nye, franske eikefat.

Riojas hvite drue viura blir hos Murrieta dyrket 580 meter over havet. Vinmarken er 90 år gammel og lager vinen Cappellania. I hhv 2000 og 2009 ble det gjort store endringer i produksjonen av hvitvin hos Murieta, bl.a. for å få frem mer frukt og mindre rustikke aromaer. De bruker mindre eik; før lå vinen fire år på amerikanske eikefat, nå ligger den 20 måneder.

Marques de Murrieta 300 ha of own surrounding vineyards_The Ygay Estate foto

Castillo Ygay er en spennende vin! Den kan i gode år ligge opp mot 70 år. Druene til Ygay kommer fra den høyest beliggende vinmarken på eiendommen, med 65 år gamle vinstokker. Den ligger 3 år på franske eikefat før den får 3,5 år flasketid. Ygay blir bare lansert i de beste årgangene. De lager den hvert år, men noen ganger blir den blendet inn i deres reserva, som i 2006 og 2008.

I det hele tatt er Marques de Murieta en kvalitetsprodusent med en lang historie. Deres vinmaker Maria Vargas Montoya ble kåret til Best Winemaker of the Year av Tim Atkin. Det er en stor prestasjon. Tim Atkin er Master of Wine og har 31 års erfaring. Han skriver for en rekke magasiner, blant annet The World of Fine Wine, Gourmet Traveller Wine og Decanter. Han sitter i styret for International Wine Challenge, som er verdens mest prestisjefylte konkurranse der flere hundre IWC dommere blindsmaker ca. 13.000 nyheter. Det er 3 runder som går over 2 uker. Viner som scorer mer enn 85 poeng i innledningsrunden går til runde 2, hvor de tildeles gull, sølv og bronsemedalje. Runde 3 er finalerunden og er kun for gullvinnere, og her bestemmes hvem som er trofévinneren i sin klasse.