Produsent

La Riojana

Fairtrade og økologi

La Riojana har røtter tilbake til 1940, da italienske emigranter slo seg ned i La Rioja provinsen i Argentina. Mange av dem var allerede aktive vindyrkere fra sitt hjemland. De besluttet derfor å bygge en bodega og kjøpe vinstokker.

Fra 1940 til i dag har 4 generasjoner og hundrevis av familiemedlemmer vært involvert i produksjonen i cooperativet La Riojana. Det har bidratt til at bodegaen i dag er en av de største og mest suksessrike cooperativer i Argentina. De har en årlig produksjon på 4 millioner kasser.

I 2000 ble de økologisk sertifisert og i 2006 ble de Fairtrade sertifisert. La Riojana er verdens største produsent av sertifisert Fairtrade økologisk vin.

Kooperativet har i dag 500 medlemmer. Majoriteten er småskalaprodusenter som har mindre enn 3 hektar vinområde. Mange av medlemmene er barn av tidligere cooperativmedlemmer, og fører dermed deres tradisjoner videre.

La Riojana holder til i Famatina Valley – en av Argentinas best bevarte hemmeligheter. Her er et naturlig vinparadis med sandaktig leirjord. Vinmarkene ligger på mellom 900-1400 m.o.h., med strålende solskinn på dagen og kalde netter. Lite nedbør gjør at det vannes fra dype brønner eller fra elvene som renner fra Andesfjellene. Det tørre og varme været og de kjølige nettene gir friske druer, og området er et perfekt for økologisk vinproduksjon.

Hovedvinmakeren Dr. Rodolfo Griguol er en av Argentinas mest respekterte vinmakere, og er blitt kalt Kongen av Torrontes. Rodolfo har jobbet for La Riojana i 25 år og leder et team på 7 vinmakere. Han har en PhD i ønologi, og han var den første med denne tittelen i Argentina.

Hovedbodegaen, som er hovedkontoret og står for tappingen, ligger i Chilecito. De andre 4 bodegaene er spredd utover i La Rioja provinsen. De har også en bodega i Mendoza og en i Catamarca.

Fairtradesertifiserte kooperativer gir arbeiderene større økonomisk trygghet på grunn av Fairtrade minimumsprisen. Med høyere inntekt kan de jobbe for å øke kvaliteten på vinen de lager, og slik få enda høyrere pris for den. Vinbøndene mottar da Fairtrade-premium for produktene sine, det vil si en ekstra sum penger per kilo druer, som forvaltes av bøndene og arbeiderne selv i demokratisk fellesskap. Denne ekstra pengepotten betaler vinimportørene i tillegg til prisen de betaler for vinen. Pengene går til produksjonsutvikling eller utviklingstiltak blant annet innen miljø, arbeidsforhold og skole.

Våre produkter fra denne produsenten