Produsent

Rioja Vega

Det er ikke mange vingårder som har lov til å ha Rioja i navnet sitt – faktisk er det kun fire, og Rioja Vega er én av dem. Vi har samarbeidet med Rioja Vega siden 1997, og de er en garantist for gode årganger, år etter år.

Opphavet til Rioja Vega daterer seg tilbake til 1882, da Felipe Ugalde grunnla sin bodega i Haro. Bodegaen ligger i hjertet av La Rioja, og er av de eldste bodegaene innenfor denne appelasjonen. Rioja Vega navnet ble registrert i 1921, med noen gode års margin før Rioja Wine Control Board ble stiftet, blant annet for å kontrollere bruken av ordet «Rioja».

Rioja Vega baserer sin filosofi på 2 grunnpilarer; best mulig stell og tilrettelegging, og så minst mulig innblanding. Druene og tiden vil ta seg av resten.

Rioja Vega vinmaker foto

Rioja ligger nordøst i Spania. Landskapet er bølgende og steinete, men ikke uttørket og hett som man kan forestille seg at innlandet i Spania er. Det er mye grønt, og mellom mange av vinmarkene er det både frukttrær og annen dyrket mark. Vinmarkene ligger mellom 300 og 800 moh. Temperatur og nedbør varierer en del og det påvirker valg av druetype og modning på druene.

Rioja Vega har flere gode røde viner, og så har de en hvitvin – Rioja Vega Tempranillo Blanco – med en interessant forhistorie: Det var en lokal vindyrker som i 1978 fant en mutasjon av den røde druen Tempranillo. Han var overrasket da han fant en hvit vinstokk som han trodde var en rød Tempranillo plot. Det var tydelig at det ikke var en Viura drue, så han fikk den DNA testet – og det viste seg at det var en mutasjon. Den har deretter blitt klonet og dyrket på, og er i dag en unik druetype.

Rioja Vega Tempranillo Blanco har blitt meget godt mottatt, og vingården har de siste 3 årene blitt fort utsolgt for vinen. De har derfor besluttet å utvide dyrkingen, og det gjør at de i dag kan levere 13.000 flasker.